Eltelt egy újabb év, újra szülinapot ünnepeltünk az óvodában. Óvodánk születésnapját. Az idén 139 éves lett.


József Károly Főherceg felesége, Klotild Főhercegnő 1882. október 2-án, a névnapján adta át a gyermekeknek az intézményt, és az alcsúti gyermekek nevelését a Pálos Szent Vince rendhez tartozó szatmári irgalmas nővérekre bízta. A főhercegi család 62 éven át biztosította az intézmény működését. Hálás szívvel emlékezünk rájuk, és minden évben megünnepeljük az óvoda alapításának évfordulóján az ovi-születésnapot, azaz ahogy mi elneveztük, a Klotild-napot.


Az idén október 3-án délelőtt tartottuk ezt a vidám ünnepet. Mindegyik csoportban beszélgettek az óvó nénik erről az ünnepről, természetesen a gyermekek életkorának megfelelő szinten. Tíz órakor minden csoport összegyűlt a Pillangó csoportban, ahol egy kis asztalkára már kikészítettük Klotild Főhercegnő arcképét, egy apáca ruhába öltöztetett porcelánbabát, egy váza virágot és egy gyertyát. Az óvodavezető röviden beszélt az ünnepről, és a nagycsoportosok többször ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre. A születésnaposokat énekkel, verssel szoktuk megünnepelni, most is az alkalomhoz illő dalokat, mondókákat mondtunk. Mivel torta nem volt, sós rágcsálni valókat, finom édes kekszeket kaptak az ünneplők. Szomjukat szörppel oltották. Előkerült a nagy hangfal, amiből vidám zene szólt és az ünneplők táncra perdültek. Néhány lufi is előkerült, amit örömmel ütögettek egymásnak. Egészen délig játszottunk és táncoltunk. Így valóban megéhezve ültünk az ünnepi ebédhez.


Jövőre kerek évforduló lesz, amit nagyon kevés óvoda ért eddig meg. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen hosszú múltra tekinthetünk vissza.


( Némethné Galler Valéria)