A tavaszi ünnepkör jellegzetes adománygyűjtő és iskolába hívogató dramatikus játéka a március 12-én nagy Szent Gergely pápa ünnepén tartott gergelyjárás vagy gergelyezés.


I. Gergely pápát az iskolák alapítójaként tartják számon, neki köszönhető, hogy a nyugati világ a keresztény egyház központja lett. Az évszázadok során Szent Gergely napja az iskolás gyermekek ünnepévé alakult. Az iskolás gyermekek jelmezeket öltöttek, bejárták a falut az iskolakezdést hirdetve, énekszóval új növendékeket toboroztak, az emberek pedig megajándékozták őket.


Az alcsúti iskola ehhez a naphoz igazodva ilyenkor tart nyílt napot. A jövendőbeli elsősöknek és szüleiknek ekkor adnak lehetőséget arra, hogy bepillantsanak az iskola életébe, megismertetik őket az itteni lehetőségekkel, szakkörökkel.


A nagycsoportos óvodások már nagyon készülnek az iskolába! Március 11-ére meghívást kaptunk erre a rendezvényre. Sajnos a covid miatt ezek a hagyományos rendezvények elmaradtak, három évvel ezelőtt volt utoljára.


¾ 10-re odamentünk az iskolába. Az aulába vezettek minket, ahol már nagyon sok iskolás izgatottan várakozott, nézelődött: az 5. osztályosok sokkal izgatottabban várakoztak népviseletben. Minden jövendőbeli elsős szülő, aki csak tehette, eljött, hogy gyermekével együtt ismerkedjen az iskola rendjével, szokásaival. Nem csak alcsútiak, hanem környékbeli falvakból is jöttek szülők a gyermekükkel, hogy betekinthessenek az iskola életébe.


10 órakor Mariann néni, az iskola igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, és bemutatta a jövendőbeli első osztályos tanító nénit, Tünde nénit. A köszöntő után az 5. osztályosok vidám népdalokból összeállított csokrot mutattak be. ezt követően minket is táncra hívott Mariann néni. Először egy népi játékot játszottunk, és minden alkalommal másik párt választottunk magunknak. Utána körbeállva táncoltunk „pálmácskát” egy moldvai táncot.
A közös tánc után frissítő itallal kínáltak minket: ásványvizet és frissen facsart almalét kaptunk, ami mindenkinek nagyon jól esett. Ez után felmentünk az emeletre a 4. osztály tantermébe.


Az asztalok három csoportot alkottak, ezeket ülték körbe az iskolások, és velük a jövendőbeli elsősök. A tanító néni egy mesét mondott az ábécéről, majd az asztalokra előre kikészített eszközök kaptak főszerepet. Az ovisok ceruzatartót készítettek maguknak vécépapír gurigából: előre nyomtatott kutyafejet és mancsot, valamint kis darab téglalapot színeztek ki, amit aztán az iskolások segítségével kivágtak, és felragasztottak. A legtöbben barna kutyát készítettek, de volt fekete és foltos is, sőt dalmata is! Búcsúzóul egy másik piros kutyás ceruzatartót is kaptak. A gyerekek rögtön felismerték benne Clifford kutyust, az új rajzfilm főszereplőjét. A tanító néni készítette dekorációs gumiból. Volt benne filctollkészlet, és egy piskótaszelet.


A gyerekek vidáman tértek vissza az oviba, és délután boldogan vitték haza az ajándékot és a saját kezük által készített ceruzatartókat. Reméljük, hogy jövőre érdeklődő, okos és ügyes iskolások lesznek!


Némethné Galler Valéria