A 2021-es téli ovigaléria kiállításának címe óvodánkban: GYERTYÁK. Ilyenkor advent idején az adventi koszorú, a karácsony előtti izgatott és örömteli várakozás a sok tennivalóval, és karácsony fényei jutnak róla eszembe. Ám, hogy milyen sokoldalú a jelentése, milyen gazdag a szimbolikája és ősidők óta, hogyan kíséri végig életünket, arról annyi felemelő és kifejező gondolatot találtam a világhálón, hogy szerkesztettem belőlük egy összeállítást a gyertyákról.


Íme: Gyertyák


A gyertya, fényt és melegséget visz az életünkbe, erős szimbólum fizikai és átvitt értelemben is. A lélek örök tüzét jelképezi, mely összeköttetésbe kerül általa a mindenséggel.


A tüzet mindig is szent dologként tisztelték és elismerték annak mágikus voltát. Ha meggyújtunk egy gyertyát, az egyfajta rituális esemény is egyben, melyet már évszázadok előtt is gyakoroltak elődeink. Egy gyertya élete akkor teljes és tökéletes, ha meggyújtják, hogy fénnyel szolgáljon. Láng nélkül nem töltheti be azt a szerepet, amelyre elhivatott.


Lángok és ünnepek A gyertya, a gyertyaláng, és a gyertyagyújtás végigkíséri emberi életünket is. Nélküle nem múlhat el keresztelő, születésnap, és fénye nélkül nem búcsúzhatunk méltóan halottainktól sem. A gyertya tulajdonképpen kapu. Határőr. Az emberi élet fordulópontjain van jelen. Ünnepel és emlékeztet. Halottaink sírján emlékeztet a múltra, húsvétkor ünnepli a halálon úrrá lett életet. Kivezet a sötétségből, mint az advent gyertyái. Lépésről lépésre. A születésnapi tortán a móka mellett is figyelmeztet a végességre és az idő mindenkire vonatkozó könyörtelenségére. A gyertya egyszerre jelképe a halandónak és az örökkévalóságnak. A sor végtelen…


„ Ég a gyertya ég, el ne aludjék…” És nem is aludt el az elmúlt két évezredben. Túlélési stratégiáját két dolog határozta meg: először, mint a mindennapok használati tárgya, nélkülözhetetlen háztartási kelléke vetette meg viasz lábait az ókorban, később hozzá köthető spirituális és szimbolikus tartalmak tették lehetővé, hogy ma, a XXI. században is jelen legyen az életünkben.


„ Senki nem gyújt gyertyát azért, hogy aztán az ajtó mögé zárja: a fény célja, hogy még több fényt gyűjtsön maga köré, hogy felnyissa a szemeket, hogy megmutassa a körülötte rejtőző csodákat. Senki sem áldozza föl azt, ami számára a legfontosabb: a szeretetet.”
/ Paulo Coelho/


„ Több ezer gyertyát gyújthatnak meg egyetlen gyertyáról, de a gyertya életét nem fogják megrövidíteni. A boldogság nem csökken soha azáltal, hogy megosztják.”
/ Buddha /


„ A sötétség nagylelkű. Türelmes. Mindig győz. Ám erejének szívében ott lakozik a gyengesége: egyetlen magányos gyertya elegendő, hogy elűzze őt. A szeretet pedig több egy magányos gyertyánál. A szeretet képes lángra lobbantani a csillagokat.
/ Csillagok háborúja c. film /


A kereszténység és a gyertyák – A gyertyák, mécsesek mégis a kereszténységnek köszönhetik a legtöbbet. A keresztény vallások rítusai, szertartásai elképzelhetetlenek nélkülük. A liturgiába éppen szerteágazó szimbolikájuk révén kerültek be.
Első jelentésében a Logoszt, a „Világ Fényét”, a világ teremtő elvét szimbolizálja. Az ókereszténység idejétől fogva aztán ez a jelentés kiegészül azzal, hogy Krisztusra, a Világ Megváltójára vonatkoztatják. A gyertya viasza Jézus Krisztus emberi természetét, fénye istenségét tükrözi. Jézus földi életének két határpontjára emlékezve pedig a karácsonyi gyertyák és a húsvéti gyertyák ontják fényüket. Az önmagában elmúló gyertya Jézus személyében értelmezve válok az önzetlen szolgálat és a jócselekedetek szimbólumává.
Végül Demjén Ferenc és Lerch István: Gyertyák c. dalszövegével búcsúznék.


Mindazokért, kiket nem láttunk már régen,
Akik velünk együtt ünnepelnek az égben,
Kiknek őrizgetjük szellemét,
Mindazokért egy-egy gyertya égjen.

Mindazokért, akik elzárkóznak a jótól,
Akik nincsenek itt, s nem is értenének a szóból,
Aki barát, de lehet még ellened is,
Mindazokért egy-egy gyertya égjen.

Égig érjen a fény, és mi úgy szeretnénk,
Hogy sohase múljon el.
Égig érjen a fény egész életünkön át,
Hogy nyithassa két szemét, ki mindig erre várt.

Mindazokért,kik ma egyedül ülnek a járdán,
Kikre család, gyermek, otthon rég nem vár már,
És mindenkiért, aki nem lehet itt,
Mindazokért egy-egy gyertya égjen.

Mindazokért, aki nem vették még észre,
Örök bilincs kell minden fegyvert fogó kézre
És mindenkiért, aki nem hiszi ezt,
Mindenkiért egy-egy gyertya égjen.

Áldott karácsonyt kívánok mindenkinek!

T. Tóth Gabriella